Solarium stimulerar D-vitaminproduktionen i huden! Detta visar en färsk forskning vid Oslo universitet.

D-vitamin har under senare år uppmärksammats som alt viktigare för oss människor, D-vitaminbrist anses kunna ÖKA risken för fler av våra stora folksjukdomar.

Skandinavien är särskilt hårt drabbat på grund an mycket långa perioder då solen ej ger tillräckligt med solljus för att D-vitamin skall kunna produceras via huden så att vi skall uppnå lägsta nivå av D-vitamin i kroppen, huvuddelen av det D-vitamin som kroppen behöver produceras av huden med hjälp av UV strålar.

För att solen skall kunna producera D-vitamin måste den stå över 45 grader från horisonten, står solen lägre reflekterar atmosfären bort de UV strålar som omvandlar ett ämne i huden som heter hydrokolesterol till D-vitamin.

Det betyder att vi inte kan tillgodogöra oss D-vitamin från solen mer än från omkring 1 maj till mitten av augusti, dessutom lagrar kroppen D-vitamin i högst 6 veckor. Övrig tid är vi hänvisade till D-vitamin vi kan få i oss genom kosten och det är inte tillräckligt om vi äter 1,5 meter ål i veckan eller 25 äggulor per dag.

Solning i solarier stimulerar produktion av D-vitamin, alltså är solariesolning ett sätt att kompensera för den naturliga bristen på sol. Alla godkända rör för Svenska solarier avger UVB-ljus inom spektrat 290-319 nanometer och stimulerar därmed kroppens produktion av D-vitamin.

Lämna ett svar